Kokonaisvaltainen hoito

Homeopatia on lääkäri Samuel Hahnemannin (1755-1843) kehittämä pehmeä hoitomuoto, joka perustuu samankaltaisuuden periaatteeseen. Se, mikä terveellä ihmisellä saa aikaan tietyn oirekuvan, parantaa homeopaattisesti potensoituna  samankaltaisen oireiston sairaalla ihmisellä.

Löytämänsä samankaltaisuuden lain Hahnemann esitti muodossa Similia similibus curentur eli samankaltainen parannettakoon samankaltaisella. Hän antoi parantamismenetelmälle nimeksi homeopatia, joka muodostuu kreikan kielen sanoista homoion =samankaltainen ja pathos= kärsimys.

Homeopatiassa kaikki potilaan oireet ovat tärkeitä. Kehon tuottamien kipujen ja muiden oireiden ohella merkittäviä ovat myös tunteisiin ja ajatteluun liittyvät asiat. Jokaisella organismilla on oma parantava elinvoimansa, jota homeopatialla voidaan vahvistaa. Tavoitteena on mahdollisimman nopea, pehmeä ja pysyvä paraneminen.

Kokonaisvaltaisen lähestymistavan peruslähtökohta on, ettei ihmistä voi jakaa osiin millään perusteella rikkomatta universaaleja lakeja. Sairaudet ovat terveen ihmisen terveydentilassa tapahtuneita muutoksia, jotka ilmenevät oireina. Sairauksia voidaan parantaa vastustuskykyä lisäämällä, koska elinvoiman heikkeneminen nivoutuu vastustuskyvyn vähenemiseen. Elinvoimaa ylläpitävät lisäksi oikeanlainen ravintotasapaino ja kehon perustarpeisiin kuuluva liikunta.


Homeopaattinen kotiapteekki

Omaan käyttöön voi suunnitella myös itselle sopivan lääkevalikoiman äkillisiin sairastumisiin, esim. flunssa ja muut tavanomaiset vaivat. Saatavana on myös valmiita lääkevalikoimia (kittejä), joissa on tavallisimpia lääkkeitä.

Acon

Vaivoihin, jotka ovat äkillisiä ja joihin liittyy kylmä, kuiva tuuli sekä pelkoa ja levottomuutta. Vaivat pahenevat illalla ja keskiyöllä. Potilas on janoinen ja haluaa yleensä kylmää juomaa.

Apis

Lääke puremiin ja pistoksiin, joihin liittyy äkillistä turpoamista ja punaisuutta. Pistokset polttavat ja pistelevät. Kipeytyneeseen kurkkuun. Nokkosihottumaan. Kylmät kääreet helpottavat oloa.

Arnica

Ensilääke loukkaantumisissa ja onnettomuuksissa, lääke fyysisiin ja henkisiin ruhjeisiin. Vähentää turvotusta ja mustelma-alttiutta. Sopii urheiluvammoihin, lihasvaivoihin, nenäverenvuotoon, uupumukseen ja kipuherkkyyteen. Sopii myös lääketieteen operaatioiden esilääkkeeksi edistämällä leikkaushaavojen paranemista.

Arsenicum

Pelko-, tuskaisuus- ja panikointilääkkeeksi, uupumukseen ja heikkouteen. Kivut ovat polttavia, vaikka potilas tuntee itsensä viluiseksi. Pedanttisille ja yliherkille ihmisille.

Calendula

Stimuloi terveen kudoksen muodostumista ja parantaa haavoja, esim. synnytyksen sekä hampaanpoiston yhteydessä. Käytetään myös rauhoittavana voiteena.

Chamomilla

Naisten ja lasten lääke, esim. hampaiden puhkeamiseen lapsilla. Lapsi voi olla kiukkuinen ja heittelee tavaroita, joita on pyytänyt. Sylilapset rauhoittuvat myös kanniskelusta. Tunnusomaista on myös, että toinen poski voi olla punainen ja kuuma, toinen taas sinertävä ja kylmä.

Ledum

Syviin pistohaavoihin (naulat, mutta myös hyönteispistot). Kivut ovat repiviä. Alue on turvonnut, sinertävä ja kylmä, mutta tuntuu usein potilaasta kuumalta. On hyvä jatkolääke Arnicalla lääkittyihin ruhjeisiin.

Mag phos

Tunnetaan ”homeopaattisena aspiriinina”, tehokas kuumaan veteen liuotettuna ja nautittuna. Yleensä kipeän alueen painaminen helpottaa.

Nux-Vom

Kiireisille johtajatyypeille. Kunnianhimoisille, kilpailuhenkisille työnarkomaaneille. Nautintoaineiden liikakäytöstä johtuviin oireisiin. Ylensyönnistä aiheutuviin vatsaoireisiin. Ärtyneisyyteen.

Rhus-tox

Kipulääke aristaviin niveliin. Yleensä kipu helpottaa, kun pääsee liikkeelle.
Kylmän ja kostean sään aiheuttamiin vaivoihin. Kielen pää saattaa olla punainen. Kutiseviin vesirakkulaihottumiin.

Silica

Akuuteissa vilustumisissa sopii viluisille, joiden oloa lämpö parantaa. Poskiontelotulehdukseen, ientulehdukseen ja märkiviin hammastulehduksiin. Ensilääke ajamaan ulos haavasta tikun tai muun vieraan esineen.